OBIECTIVE PRINCIPALE

OB1: Automatizarea procesului folosind inteligența artificială (IA) - pentru a crește fluxul de pacienți, a spori precizia diagnosticului și a alegerilor de tratament și pentru a îmbunătăți satisfacția și încrederea pacienților în sistemul de sănătate.

Obiectivul 2: Implementarea soluțiilor existente la scară largă și în diverse contexte.

Rezumatul proiectului

Proiectul DADAP își propune să transforme procesul de evaluare diagnostică în cadrul traseului de îngrijire clinică din Psihiatria Copilului și Adolescentului (CAP) prin digitalizarea și automatizarea acestuia, utilizând o soluție inovatoare bazată pe inteligență artificială (IA) explicabilă, care optimizează furnizarea serviciilor de sănătate și îngrijire în diverse medii. În cadrul unor proiecte naționale recente, Regiunea Västmanland (RV), un spital din Suedia, a dezvoltat două instrumente inovatoare pentru digitalizarea procesului de evaluare psihiatrică. Primul este Chestionarul Electronic de Evaluare Psihiatrică (EPIQ), iar al doilea este Interviul Electronic Semi-Structurat pentru Copii și Adolescenți (EPSI-C), utilizate pentru screening, triere, prioritizare și diagnosticarea pacienților. Ca rezultat al utilizării acestor instrumente, fluxul de pacienți în spital a crescut cu 130%. În ciuda acestui succes inițial, colectarea generală a informațiilor rămâne consumatoare de timp, iar timpul necesar pentru furnizarea îngrijirii trebuie redus în continuare, mai ales din cauza creșterii numărului de pacienți care solicită îngrijire. Prin urmare, am format un consorțiu internațional puternic din Suedia, Spania, Norvegia și România pentru a extinde utilizarea instrumentelor existente în alte țări prin traducerea și adaptarea acestora.

Acest prim pas va contribui la validarea conceptului prin studii pilot, ceea ce va crește cantitatea de date disponibile în proiect. În al doilea rând, prin automatizarea procesului (reducând potențial cu 60% munca manuală) folosind IA, dorim să creștem precizia diagnosticării și a alegerilor de tratament, precum și să îmbunătățim satisfacția și încrederea pacienților în sistemul de sănătate. Vom verifica dacă aceste obiective au fost atinse în fiecare pilot. În plus, estimăm impactul social și economic al metodei propuse în țările pilot. Proiectul DADAP va dezvolta, de asemenea, un sistem bazat pe IA pentru screening și diagnostic, antrenat pe întrebări și răspunsuri standardizate de la solicitanții de îngrijire și rudele acestora, evaluări clinice validate și diagnostice psihiatrice. Sistemul propus urmărește să identifice și să formuleze întrebările care conduc cel mai eficient la cele mai bune baze pentru diagnostic și selecția tratamentului, îmbunătățind astfel eficiența mai multor etape ale procesului de evaluare. Proiectul își propune să atingă mai multe obiective de impact legate de Agenda 2030 a Națiunilor Unite, cum ar fi: - îmbunătățirea accesibilității și reducerea timpilor de așteptare în sistemul de sănătate; - reducerea stresului legat de muncă pentru lucrătorii din domeniul sănătății; - diagnosticare mai obiectivă și lipsită de prejudecăți; - acces egal la diagnostic eficient, indiferent de statutul social sau locație; - reducerea necesității de deplasări. Acest lucru va contribui la un sistem de sănătate durabil, pregătit pentru viitor. Succesul acestui proiect ar putea aduce beneficii semnificative societăților în care este implementat, permițând sistemelor de sănătate să își extindă și să-și organizeze eficient operațiunile, conducând la rezultate mai bune pentru sănătate, egalitate de gen, muncă decentă, creștere economică, reducerea inegalităților și comunități sustenabile.
Beneficiile preconizate ale proiectului DADAP includ:

- creșterea satisfacției pacienților, îmbunătățirea tratamentelor și creșterea încrederii în sistemul de sănătate;

- reducerea stresului lucrătorilor din domeniul sănătății, contribuind la un mediu de lucru mai sănătos;

- creșterea eficienței și scalabilității sistemelor de sănătate.

Consorțiul dispune de expertiza și experiența necesare pentru: (i) sprijinirea implementării soluțiilor existente la scară largă sau în contexte diferite, (ii) dezvoltarea de instrumente inovatoare bazate pe IA explicabilă, inclusiv adaptare, testare și integrare, (iii) crearea de sisteme de sănătate și îngrijire economice, sociale și ecologice durabile, cu oameni în centrul procesului de îngrijire. În ansamblu, proiectul DADAP propune o soluție inovatoare la o problemă de lungă durată din domeniul sănătății, iar implementarea sa se așteaptă să aibă un impact pozitiv semnificativ asupra societății.